Een mythe ontrafeld: wat is subliem en hoe ontwerp je het?

IMG_8112

Het boek ‘Shades of Sublime’ is het eindresultaat van 10 jaar onderzoek en ontwerp. Hierin wordt beschreven waarom het oude, picturale kader voor schoonheid van het landschap verruild kan worden voor een meervoudig sublieme esthetiek. ‘Omdat’, zo beweert Paul Roncken ‘anders het cliché van het landschap de overhand krijgt en Nederland bevriest in valse romantiek met recreërende massa’s, landschapspijn en uitgehongerde hekrunderen’. Naast een lijvig boek in het Engels is deze toegankelijke en verhalende website opgesteld om het onderzoek te delen. Het onderzoek naar het sublieme staat niet op zichzelf maar wordt al door enkele generaties van door hem opgeleide jonge landschapsarchitecten in praktijk gebracht. 

 

 

Landscape Machines - Design Laboratory

Uitnodiging / Invitation
Verdediging / Public defence

14 maart 2018
16:00 start verdediging / defence
17:30 receptie / 18:30 last drinks

Aula
Generaal Foulkesweg 1
6703 BG Wageningen

Voor een Nederlandstalige website met een samenvatting van de onderzoeksresultaten ga naar:

https://storybuilder.jumpstart.ge/en/shades-of-sublime

NB! werkt niet goed op smartphones en tablets

Historisch gezien is het idee van het sublieme vaak geassocieerd met grootse en verbazingwekkende natuur. Dit promotieonderzoek baant zich een weg naar een 21e eeuws idee van het sublieme, waarbij meer dissonante fenomenen een plek krijgen zoals verstoring van ecosystemen en klimaatverandering. Het onderwerp van het sublieme staat nog steeds symbool voor een zekere onmacht wanneer men wordt geconfronteerd met ‘negatieve’ esthetische ervaringen. Landschapsontwerpen zouden in dit ongemak kunnen bemiddelen door een passend subliem repertoire. Maar dan zal ook beter verklaard moeten worden wat de sublieme ervaring precies is en inhoudt.

 

uitnodiging Shades_of_Sublime 2018_scherm

Historically, the idea of the…

View original post 93 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

About paulroncken

Paul Roncken is Assistent Professor Landscape Architecture at Wageningen University and Independent Advisor on Spatial Quality for the province of Utrecht (the Netherlands). His research focuses on integral design of productive landscapes with special attention to the experience of meaning and landscape aesthetics.